24 Ocak 2012

Hayat bir tetris ama çok geç kaldın dönis..


Dün çocukluğuma ait sandığımı karıştırırken taso yığınları, troller, tetris, minik bebekler arasında kalakaldım bir anda. Çocukluğum film şeridi gibi gözümün önünden geçerken gençliğimi de görseydim o şeritte ölüyorum sanacaktım nerdeyse. Bütün zamanımı marionun yavuklusunu kurtarmaya adadım o gün. Ama düşünmeye sürüklendiğim an, tetrise pillerini takmamla başladı. O basit oyun şimdi benim beynimde hayatla bağdaşıyordu. 
Önce boş bir zemin var. Nasıl şekillendireceğin nasıl ilerleyeceğin sana bırakılmış. Başta hata yapman zor, yapsan da telafisi kolay. Tıpkı çocukluğumuz gibi.

Sonra kaderimizi yorumlayacak olan şekiller var bir de. Bütün oyununuzun altını üstüne getiren “Z” şekli gibi ya da küçük boşluklarınızı doldurup rahatlatan “T” gibi. Hayatımızdaki insanlar gibi bunlar da. Bir de uzun çubuk var ki işte onu beklemek ya da beklememek tüm oyun burada başlar. Tıpkı beyaz atlı prens stratejisini seçmek gibi.

1. Yol: En basından her şeyini ona göre sekilendirip beklemeye koyulursun. Bütün şekilleri öyle bi monte edersin ki birbirine sadece ihtiyacın olan o lanet olası çubuktur tetris yapabilmek için. Şanslı olanlarımız vardır ki o beklemeye koyuldukları  çubuk ilk 4 sırada geliverir. Ama bazılarımız vardır ki oyun bitinceye kadar direnip önüne çıkan “L” şeklini bile hor görüp son anda en b.ktan “Z” şekline razı olan. İşte buna hayat dilinde şöyle deniyor: “Beyaz atlıyı bekleme, seyis ile yetin yoksa ata mahkum kalırsın!” Aman dikkat!
2. Yol: Önüne gelen zorlukları elinde olanlarla aşarsın. (bu yolda senin için küçük kahramanlıklar yapan “T” şeklinin cazibesine kapılma sakın yalnızlıktan)Sen  tıkır tıkır bütün işlerini hallet sonra bi bakmışsın kii, Bingo!! O lanet uzun cubuk nam-ı deger beyaz atlın karşında. Aman telaşa kapılma kozlar senin elinde nasılsa.  İster “l” konumunda kullan istersen “__” konumuna getir süründür, seçim senin. O kadar sabrettin bırak acı ceksin hayvan!

Son ise hep aynı son. Ya bi bilinmezliğe dogru yol alıp rekor kırarsın ya da bi yerde tak edip alt tusuna basmak suretiyle intihar edersin. Hepimizin gideceği yer aynı zaten koy g.tüne gitsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder